Home | Vachtkleuren: alles over de mogelijke kleuren van een Shar-Pei

Vachtkleuren: alles over de mogelijke kleuren van een Shar-Pei

⏱ Leestijd: 4 minuten

Bij de Shar-Pei is iedere vachtkleur toegestaan, zolang de vacht effen is en niet wit is. De meest voorkomende vachtkleuren bij deze hond zijn zwart, lichtbruin, lilac, crème, zandkleurig en rood. Maar ook alle andere kleuren zijn toegestaan. Behalve de Shar-Pei met een witte vacht.

Die vachtkleur komt nooit voor en is ook niet toegestaan volgens de rasstandaard. Naast de verschillende vachtkleuren heeft de Shar-Pei ook een vacht die in verschillende typen voor kan komen. Dit verschil in type vacht zit vooral in hoe de vacht aanvoelt en in de lengte van de haren.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Shar-Pei nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shar-Pei!

Welk type vacht heeft de Shar-Pei?

De vacht van de Shar-Pei kan in drie verschillende typen voorkomen. Zo heb je de paardenvacht, de borstelvacht en de berenvacht. De naam zegt al veel over de aaibaarheid van de vacht van de Shar-Pei. De paardenvacht is een harde vacht, zoals de vacht van een paard. Het is een korte vacht.

De honden met een paardenvacht hebben als pup ook erg veel rimpels. Hoe ouder de Shar-Pei wordt, hoe minder rimpels de hond krijgt. De borstelvacht is maximaal 2,5 centimeter lang. Deze honden houden hun puppy-uiterlijk tot in de volwassenheid. Ze behouden meer rimpels dan de honden met een paardenvacht.

Ook zijn deze honden iets minder actief dan de honden met een paardenvacht. Tenslotte heb je de berenvacht. Dit is een donzige, zachte vacht met een lange toplaag. De haren zijn langer dan 2,5 centimeter. De Britse Kennel Club erkend honden met deze vacht niet.

De kleuren van de vacht van de Shar-Pei

De vacht van de Shar-Pei kan alle kleuren hebben. De vacht moet wel effen van kleur zijn. En een witte vachtkleur is niet toegestaan. Tegenwoordig zie je de Shar-Pei met de grijze vachtkleur veel. Dat is een echte modekleur. De Shar-Pei heeft nooit een bonte of gevlekte vacht. Dat komt alleen voor als het een kruising is met een ander ras. Maar dan is het geen officiële Shar-Pei meer.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Shar-Pei wordt ook uitgebreid behandeld in Shar-Pei Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Karaktereigenschappen van de Shar-Pei

Het karakter van de Shar-Pei kun je omschrijven als eigenzinnig en vriendelijk. Ze gaan niet snel naar vreemden toe. Bij de Shar-Pei is het zo dat de hond naar jou toekomt om aangehaald te worden en niet andersom. De Shar-Pei is erg aanhankelijk naar zijn baasje. Het is een trouwe, eigenwijze, intelligente, soms wat luie, en liefdevolle hond.

Heel anders dan hun uiterlijk je zou doen vermoeden. Ze kunnen ook jaloers zijn. Dus als er ook andere huisdieren in huis zijn, dan is het verstandig om je aandacht goed te verdelen. De kleur van de vacht van de hond is niet van invloed op zijn uiterlijk.

De vachtverzorging van de Shar-Pei

Een volwassen Shar-Pei heeft niet veel vachtverzorging nodig. Een keer per week borstelen met een rubberen borstel is voldoende om zijn vacht gezond en glanzend te houden. Ook hebben de rimpels van de volwassen hond geen extra aandacht nodig. Zodra de hond volwassen is, zijn de rimpels een stuk minder diep. Je hoeft hier dus geen extra aandacht aan te besteden.

De oren van je Shar-Pei hebben wel extra aandacht nodig. Hierin kan zich vuil ophopen. Het is belangrijk om regelmatig de oren van je Shar-Pei te controleren en schoon te maken.

Vachtverzorging van de Shar-Pei pup

Hoewel je Shar-Pei als volwassen hond weinig vachtverzorging nodig heeft, is dat bij een pup wel anders. De Shar-Pei pup zit erg ruim in zijn vel. Hierdoor heeft hij ook veel en diepe rimpels. Deze rimpels hebben dagelijkse aandacht en verzorging nodig totdat je hond volwassen is.

Tussen deze rimpels kan zich vuil ophopen en dat kan tot infecties en irritaties leiden. Je moet de rimpels dagelijks schoonmaken en ervoor zorgen dat ze droog zijn. Naarmate je hond de volwassenheid nadert, zul je merken dat de rimpels minder diep worden of zelfs zullen verdwijnen. De verzorging zal dan steeds minder intensief worden.

Leer alles over jouw lieve Shar-Pei

Wil je álles leren over jouw Shar-Pei? Bekijk dan ook het Shar-Pei Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De verzorging van je Shar-Pei

Naast de vachtverzorging heeft je Shar-Pei ook nog dagelijkse verzorging nodig. Je moet hierbij denken aan het geven van goede voeding aan je hond. Maar ook het controleren van zijn oren en zijn gebit. Ook heeft de Shar-Pei beweging nodig. Het is een actieve hond, maar heel intensief bewegen is bij deze hond niet nodig.

De Shar-Pei is blij en tevreden als je dagelijks drie tot vier keer een wandeling met hem maakt. De Shar-Pei met een paardenvacht is iets actiever dan de honden met de borstel- en berenvacht. Het kan zijn dat deze honden iets meer beweging nodig hebben om hun energie kwijt te raken.

De opvoeding van je Shar-Pei

Het belangrijkste van de opvoeding van je Shar-Pei is dat je consequent bent. De hond heeft dat echt nodig. Naast een consequente opvoeding is een opvoeding met zachte hand aan te bevelen. Dat betekent het belonen van goed gedrag en het negeren van ongewenst gedrag.

De Shar-Pei heeft een echte leider als baas nodig. Ben je dat niet, dan kan de hond dominant worden en jou als baas niet meer respecteren. Het is daarom altijd verstandig om met je Shar-Pei op cursus te gaan. Ook is een goede socialisatie erg belangrijk voor de Shar-Pei.

De vachtkleur en het karakter van de hond

De vachtkleur van je Shar-Pei is niet van invloed op het karakter van de hond. Je ziet bij andere hondenrassen nog wel eens dat de vachtkleur ook iets zegt over het karakter van de hond. Maar bij de Shar-Pei is dat niet het geval. Wel zegt het vachttype iets over het karakter van de hond en ook over hoe de hond zich qua uiterlijk later zal ontwikkelen.

De honden met een paardenvacht hebben op volwassen leeftijd minder rimpels dan de honden met de andere vachttypes. De Shar-Pei met de borstelvacht is iets actiever dan de andere honden. Ook houdt deze hond zijn rimpels tot in zijn volwassenheid.

De Shar-Pei is een liefdevolle hond, die erg trouw en aanhankelijk is naar zijn baas. Het is een goede hond voor in een gezin. Daarvoor is het wel belangrijk dat de Shar-Pei goed gesocialiseerd en opgevoed is. Welke kleur je hond ook heeft, het is niet van invloed op zijn karakter.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shar-Pei?

Bekijk dan het Shar-Pei Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Shar-Pei’s. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shar-Pei wilde weten in één compleet e-book!”

Shar-Pei Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shar-Pei!

  • Wil je een Shar-Pei kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shar-Pei zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shar-Pei trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shar-Pei de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shar-Pei’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shar-Pei Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Shar-Pei Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shar-Pei vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Shar-Pei Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload