Home | Shar-Pei-koorts: wat is dat precies (en wat doe je er aan?)

Shar-Pei-koorts: wat is dat precies (en wat doe je er aan?)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een van de aandoeningen die je vaak bij een Shar-Pei ziet is Shar-Pei-koorts. Het is een aandoening die alleen bij de Shar-Pei voorkomt. Daarom heeft het ook de naam Shar-Pei-koorts gekregen. Het is een aandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende koortsaanvallen en gezwollen hakgewrichten.

Bij deze aandoening heeft de hond koorts en pijn aan de achterpoten (hakken). Ook drinkt de hond veel, plast de hond veel en heeft hij last van gewichtsverlies en moet de hond veel braken. Een ernstige aandoening, waarbij vaak geen volledige genezing mogelijk is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Shar-Pei nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shar-Pei!

Erfelijke aandoeningen bij de Shar-Pei

De Shar-Pei staat bekend om een aantal erfelijke aandoeningen die vaak bij de hond voorkomen. Niet alle aandoeningen zijn specifiek voor dit ras. Er zijn ook heel veel aandoeningen die je terug ziet komen bij heel veel hondenrassen. Het is dan een algemene aandoening die onder veel rassen voorkomt. Een van deze aandoeningen is heupdysplasie.

Dit komt overigens niet alleen voor bij de Shar-Pei, maar ook bij heel veel andere hondenrassen. Om precies te zijn, zijn er 45 hondenrassen die erfelijk belast zijn met heupdysplasie. Als je hond aan deze aandoening lijdt, heeft hij vaak last van een van deze 7 symptomen: afwijkend staan met achterpoten, afwijkende gang en stand, bewegingsproblemen, kreupelheid, wiebelende gang, chronische pijn.

Glaucoom is ook een aandoening die je vaak ziet bij de Shar-Pei, maar ook nog bij 24 andere hondenrassen. Hierbij heeft je hond last van symptomen als pijn, gedeeltelijke of volledige blindheid, rode ogen, of een wazige lens. Glaucoom wordt ook wel groene staar, of verhoogde oogdruk genoemd. Een andere aandoening is benauwdheid door een stompe schedel.

Dit komt bij de Shar-Pei voor, maar ook bij 15 andere hondenrassen. Je kunt deze aandoening herkennen aan allerlei ademhalingsproblemen, zoals benauwdheid, hoesten, snel buiten adem, snurkende ademhaling, conditieverlies, braken en kokhalzen.

Vooral de Shar-Pei pup kan last hebben van ontstekingen aan de huidplooien. Samen met de Shar-Pei zijn er nog 13 hondenrassen die hier last van hebben. Als je hond een huidplooiontsteking heeft, dan kun je dat herkennen aan de volgende symptomen: haarverlies, littekens, ontsteking, irritatie, jeuk en pijn.

Wat is Shar-Pei-koorts?

De meest voorkomende erfelijke aandoening bij de Shar-Pei is Shar-Pei-koorts. Deze aandoening komt alleen bij dit hondenras voor. Bij deze ziekte krijgt je Shar-Pei aanvallen met hoge koorts. Ook heeft je hond last van pijnlijke zwellingen van bijvoorbeeld zijn lippen en gewrichten. De hond moet ook vaak braken en heeft last van diarree.

Op lange termijn kan er schade ontstaan aan de lever en aan de nieren. Soms kunnen de honden wel iedere twee weken een aanval van Shar-Pei-koorts krijgen. De hond heeft dan direct pijnstilling en ontstekingsremmers nodig. Je kunt je voorstellen dat dit een dure behandeling is. Met de goede medicatie zijn de aanvallen te beperken. Maar er is geen kans op volledige genezing.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Shar-Pei (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Shar-Pei Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Swollen hock syndrome

Swollen hock syndrome is een andere naam voor Shar-Pei-koorts. Omdat bij de aanvallen ook vaak de hakken van de achterpoten opzwellen staat deze aandoening ook onder de naam swollen hock syndrome bekend. Het is dezelfde aandoening en komt alleen voor onder de Shar-Pei honden. Het is een pijnlijke aandoening en als je hond hieraan lijdt, dan moet je rekening houden met een hoge rekening aan dierenartskosten.

Hoe herken je Shar-Pei-koorts?

Shar-Pei-koorts of swollen hock syndrome herken je aan zwelling en pijn van de hakgewrichten van je hond. Ook heeft je hond hoge koorts tijdens een aanval. Hij drinkt veel, eet weinig, valt af, braakt veel, heeft een dikke buit en een ammoniaklucht uit zijn mond.

Ook kan je hond last hebben van acute benauwdheid of een verlamming van zijn achterpoten. Als je deze symptomen herkent bij je hond, dan is het verstandig om direct een dierenarts te raadplegen. Je hond heeft pijnstilling en ontstekingsremmers nodig.

Behandeling van Shar-Pei-koorts

De Shar-Pei-koorts is een erfelijke aandoening, die niet te genezen is. Met de juiste medicatie is het beheersbaar te houden en kun je de aanvallen beperken tot een minimum. Maar volledige genezing is onmogelijk. Ook moet je weten dat je hond heel veel pijn heeft tijdens deze aanvallen. Pijnstilling en ontstekingsremmers zijn noodzakelijk.

De meeste hondenverzekeringen vergoeden de medicatie en de zorg voor je hond niet als hij aan Shar-Pei-koorts lijdt. Erfelijke aandoeningen en ziekten die vaak voorkomen bij een ras, worden vaak niet vergoed. Let hier altijd goed op als je een verzekering voor je hond afsluit.

En als het niet helemaal duidelijk is, vraag dan naar de voorwaarden. Dan weet je precies waar je wel en waar je niet voor verzekerd bent.

Een goede fokker kan je vertellen of er Shar-Pei-koorts voorkomt in de familielijn van je pup. Maar dan is het nog niet zeker of je hond het wel of niet zal hebben. Via een bloedonderzoek kun je dit wel vaststellen. Maar ook al bezit je hond de erfelijke eigenschappen van deze ziekte, dan is het niet zeker of en wanneer deze aandoening zich zal ontwikkelen. Het kan best zo zijn, dan bij jouw hond de Shar-Pei-koorts nooit tot uiting komt.

Leer alles over hoe je jouw Shar-Pei gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Shar-Pei zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Shar-Pei Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Shar-Pei-koorts behandelen met homeopathische middelen

Je kunt Shar-Pei-koorts bij je hond behandelen met homeopathische middelen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze middelen helpen tegen Shar-Pei-koorts, maar sommige hondeneigenaren hebben er positieve ervaringen mee. Uiteraard kun je dit soort middelen gebruiken als je hond last heeft van Shar-Pei-koorts.

Maar het zal de ziekte nooit kunnen genezen. Het kan helpen om de aandoening onder controle te houden, zodat je hond niet meer zo vaak een koortsaanval krijgt.

Vraag altijd advies aan je dierenarts als je je hond middelen toedient, die niet door hem zijn voorgeschreven. Ook voor de behandeling van aanvallen van de Shar-Pei-koorts is het belangrijk dat je je dierenarts op de hoogte stelt van alle medicijnen en middelen die je hond toegediend krijgt.

Shar-Pei-koorts is een aandoening dat je veel ziet onder de Shar-Pei honden, maar niet iedere Shar-Pei heeft last van deze aandoening. Houdt je hond altijd goed in de gaten, zodat je hem snel kunt behandelen als hij wel symptomen van deze ziekte laat zien.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shar-Pei?

Bekijk dan het Shar-Pei Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Shar-Pei’s. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shar-Pei wilde weten in één compleet e-book!”

Shar-Pei Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shar-Pei!

  • Wil je een Shar-Pei kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shar-Pei zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shar-Pei trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shar-Pei de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shar-Pei’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shar-Pei Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Shar-Pei Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shar-Pei vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Shar-Pei Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload