Home | Alles over de langharige Shar-Pei (uitgebreid artikel)

Alles over de langharige Shar-Pei (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Officieel is de Shar-Pei een kortharige hond. De hond komt van oorsprong uit China, maar is ook erg populair in Europa en Nederland. Dat komt vooral door zijn lieve, sociale, een beetje eigenzinnige karakter. Het is een hond die erg aanhankelijk is en graag knuffels en aandacht van zijn baas wil. De Shar-Pei heeft drie vachttypen, waarvan bij één type vacht de haren langer zijn dan 2,5 centimeter. Dit is de Shar-Pei met een berenvacht en deze hond wordt dan ook wel eens de langharige Shar-Pei genoemd.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Shar-Pei nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shar-Pei!

Verschillende vachttypen van de Shar-Pei

De Shar-Pei heeft van oorsprong een korte vacht. De vachtkleur kan bij deze hond echt in iedere kleur voorkomen. Alleen zul je nooit een Shar-Pei met een witte of gevlekte vacht zien. De vacht van de Shar-Pei heeft altijd een effen kleur. Er zijn drie verschillende type vacht te onderscheiden bij deze hond, namelijk de paardenvacht, de borstelvacht en de berenvacht.

De paardenvacht is een harde vacht. Deze vacht lijkt op de vacht van een paard. Vandaar dat ze het ook een paardenvacht noemen. De Shar-Pei met een paardenvacht zijn als pup heel erg rimpelig. Maar naarmate de hond ouder wordt, verdwijnen de rimpels grotendeels uit het gezicht van de Shar-Pei. De paardenvacht is een kortharige, ruwe, harde vacht.

Dan heb je de borstelvacht. Deze vacht is iets zachter dan de paardenvacht, maar nog steeds ruw. De haren kunnen iets langer zijn dan bij de paardenvacht, maar nooit langer dan 2,5 centimeter. Een Shar-Pei met een borstelvacht is daarom nog steeds een kortharige Shar-Pei. De honden met deze vacht behouden hun puppy-look. Ook als ze volwassen honden zijn, hebben ze nog veel rimpels in hun gezicht. De Shar-Pei met een borstelvacht is iets minder actief dan de Shar-Pei met de paardenvacht.

Tenslotte heb je de Shar-Pei met een berenvacht. Deze vacht is donzig en zacht en de toplaag van de vacht heeft haren die langer zijn dan 2,5 centimeter. Hoewel er officieel geen langharige Shar-Pei bestaat, zou je de hond met deze vacht toch dit label kunnen geven. De Britse Kennel Club erkend de honden met deze berenvacht niet. Daarom zul je ook nooit een langharige Shar-Pei vinden met een erkend stamboom document.

Het karakter van de langharige Shar-Pei

De langharige Shar-Pei is eigenlijk de Shar-Pei met een berenvacht. Hoewel deze hond niet officieel erkend is, is deze hond erg populair. Het karakter van de langharige Shar-Pei is niet anders dan het karakter van de honden met een ander vachttype. Ook deze hond is eigenzinnig, intelligent, lief, aanhankelijk en energiek. Ook heeft deze hond een waak- en jachtinstinct. Om dit instinct op de achtergrond te houden is een goede socialisatie en een goede, consequente opvoeding erg belangrijk. Gebeurt dit niet, dan kan de hond dominant worden. En het kan zelfs zo erg worden, dan de hond zijn baas niet meer respecteert. Het is daarom verstandig om altijd met je Shar-Pei op puppycursus te gaan. En ook na die cursus kun je nog vele cursussen met je hond volgen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Shar-Pei wordt ook uitgebreid behandeld in Shar-Pei Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De verzorging van de langharige Shar-Pei

De langharige Shar-Pei heeft door zijn lange vacht iets meer verzorging nodig dan de kortharige Shar-Pei. Honden met een korte vacht moeten eenmaal per week geborsteld worden met een rubberen borstel. Een Shar-Pei met een lange vacht moet je toch wel om de dag borstelen. Hierdoor voorkom je dat het haar gaat klitten. En ook borstel je zo altijd het vuil direct uit de lange haren van je hond.

Als pup heeft je langharige Shar-Pei dezelfde verzorging nodig als de kortharige variant. Ook bij de langharige Shar-Pei pup moet je de rimpels goed schoon en droog houden. De haren zijn bij de pup nog niet zo lang, dus je hoeft de hond nog niet extra te kammen of te borstelen. Op latere leeftijd zijn de rimpels van de hond niet meer zo diep, dan is een intensieve verzorging van de rimpels niet meer zo belangrijk. Het is dan noodzakelijk om vooral de lange haren van je hond regelmatig te kammen.

De raskenmerken van de langharige Shar-Pei

De langharige Shar-Pei is een hond die niet officieel erkend is door de Britse Kennel Club. Hierdoor is er ook geen officiële rasstandaard waaraan de hond zou moeten voldoen. Meestal wordt dan verwezen naar de standaard van de Shar-Pei met een paardenvacht of een borstelvacht. Je kunt daarom zeggen dat de langharige Shar-Pei een gemiddelde schofthoogte heeft tussen de 46 en de 51 centimeter. Dat geldt zowel voor reutjes als voor teefjes. Het gewicht van deze hond is voor een teef rond de 18 tot 25 kilogram en voor een reu rond de 25 tot 30 kilogram. De levensverwachting van de hond is 9 tot 11 jaar.

Leer alles over jouw lieve Shar-Pei

Wil je álles leren over jouw Shar-Pei? Bekijk dan ook het Shar-Pei Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Herkomst van de langharige Shar-Pei

De Shar-Pei komt van oorsprong uit China. De ras bestaat al meer dan 2000 jaar. Hij is al te zien op afbeeldingen die dateren van 200 voor Christus. Hij werd toen vaak als waakhond en als jachthond ingezet. In de 18e eeuw werd de hond gebruikt voor hondengevechten. China werd toen door Engeland bezet en de Engelsen namen hun honden mee naar China voor hondengevechten. De Shar-Pei was de enige grote hond in China, vandaar dat hij moest vechten.

Dat vechten past totaal niet bij het karakter van deze hond. De Shar-Pei is namelijk heel vreedzaam en vriendelijk. Door zijn uiterlijk lijkt het vaak een agressieve hond, maar de Shar-Pei is alles behalve agressief. Het is een hond met een eigen karakter. Hij heeft een consequente opvoeding nodig, anders kan hij dominant worden. Met een goede socialisatie en een goede, consequente opvoeding is de Shar-Pei een echte gezinshond. Hij is gek op kinderen en kan ook goed overweg met andere huisdieren. Hij hecht zich vooral aan één persoon in het gezin. De langharige Shar-Pei is volgens de Britse Kennel Club een foutje, maar deze hond is erg geliefd bij gezinnen. Zijn aaibaarheid en lieve karakter maakt deze hond een fantastische gezinshond. De hond heeft weinig beweging nodig. Hij is al blij en tevreden met een aantal korte wandelingen per dag. De hond houdt niet van water. Dus als het regent blijft de Shar-Pei liever thuis bij de kachel.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shar-Pei?

Bekijk dan het Shar-Pei Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Shar-Pei’s. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shar-Pei wilde weten in één compleet e-book!”

Shar-Pei Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shar-Pei!

  • Wil je een Shar-Pei kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shar-Pei zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shar-Pei trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shar-Pei de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shar-Pei’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shar-Pei Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Shar-Pei Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shar-Pei vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Shar-Pei Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload