Home | Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Shar-Pei

Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Shar-Pei

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Shar-Pei is een middelgroot hondenras uit China. De honden worden gemiddeld tussen de 9 en 11 jaar oud. Het is een hond die wantrouwend, aanhankelijk, toegewijd, zelfstandig, gereserveerd en liefdevol is. De Shar-Pei heeft van oorsprong een kortharige vacht die in alle kleuren voor kan komen. Behalve in het wit. De Shar-Pei zul je nooit tegenkomen met een witte vacht. Ook heeft de hond altijd een effen vachtkleur. Hij is nooit bont of gevlekt. Zie je toch een witte, bonte of gevlekte Shar-Pei, dan heb je waarschijnlijk te maken met een kruising.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Shar-Pei nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shar-Pei!

De Shar-Pei als pup

De Shar-Pei pup is een erg leuke en grappige hond om te zien. De pup zit ruim in zijn vel en heeft daardoor heel veel rimpels en huidplooien. Naarmate de hond ouder wordt, zullen deze rimpels verdwijnen of veel minder diep worden. Een volwassen Shar-Pei heeft rimpels in zijn gezicht, maar deze zijn niet extreem diep. De rimpels van een pup moeten goed verzorgd worden. Het is belangrijk dat de rimpels droog en schoon gehouden worden. Bij een volwassen Shar-Pei hebben de rimpels geen extra aandacht en verzorging meer nodig, omdat ze niet meer zo extreem zijn.

De raskenmerken van de Shar-Pei

De Shar-Pei wordt gemiddeld 10 jaar oud. Er zijn uitschieters naar boven, maar ook naar beneden. Voor reutjes en teefjes is deze gemiddelde leeftijd gelijk. Ook als je kijkt naar andere raskenmerken van de Shar-Pei zie je dat er niet veel verschil is tussen een teef en een reu. Beide hebben een schofthoogte die ligt tussen de 46 en de 51 centimeter. Qua gewicht zie je wel een verschil. Een teef weegt vaak tussen de 18 en de 25 kilogram en een reu weegt tussen de 25 en de 30 kilogram.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Shar-Pei (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Shar-Pei Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De vacht van de Shar-Pei

Van oorsprong heeft de Shar-Pei een kortharige vacht. Maar je kunt soms ook een Shar-Pei zien met een langharige vacht. Die is officieel niet erkend door de Britse Kennel Club. De Shar-Pei kan een paardenvacht, een borstelvacht of een berenvacht hebben. De paardenvacht is kort, hard en ruw. Een beetje zoals de vacht van een paard. Honden met een paardenvacht hebben als pup heel veel rimpels, maar deze trekken weg als de honden de volwassenheid naderen. De Shar-Pei met de borstelvacht voelt iets zachter dan de hond met de paardenvacht. Maar ook deze vacht is ruw en kortharig. De haren zijn maximaal 2,5 centimeter lang. De honden met een borstelvacht zijn vaak iets minder actief dan de honden met een paardenvacht. Ook houden deze honden vaak meer rimpels als ze ouder worden.

Tenslotte heb je honden met een berenvacht. Deze honden hebben een donzige vacht met een bovenlaag van lange haren. Die haren zijn langer dan 2,5 centimeter. Dit vachttype is niet door de Britse Kennel Club erkend. Dus officieel zijn dit geen Shar-Pei honden. Het type vacht is niet van invloed op de leeftijdsverwachting van de hond. Die blijft en is voor alle honden gelijk, namelijk 9 tot 11 jaar.

Goede voeding voor je Shar-Pei

Goede voeding is erg belangrijk voor de gezondheid van je Shar-Pei. Door je hond eiwitrijke voeding te geven en goed te verzorgen, doe jij er alles aan om je hond een gezond, gelukkig en lang leven te geven. Pas wel op dat de voeding niet te eiwitrijk is. Shar-Pei honden kunnen een teveel aan eiwit vaak niet afvoeren uit hun lichaam En hierdoor kunnen ze allerlei kwalen ontwikkelen. Ga voor een goed voedingsadvies altijd bij je dierenarts langs. Hij kan je precies vertellen welke voeding goed is voor je hond. Ook kan hij je adviseren over de hoeveelheid voeding die je hond nodig heeft.

Leer alles over hoe je jouw Shar-Pei gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Shar-Pei zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Shar-Pei Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De Shar-Pei en overgewicht

De Shar-Pei is een hond die houdt van eten. En hij luiert ook graag. Hoewel de hond ook actief kan zijn, is hij niet zo van de lange en actieve wandelingen. Dit zorgt ervoor dat deze honden snel overgewicht kunnen ontwikkelen. Een goede balans in voeding en beweging is daarom erg belangrijk. Ben je actief met je hond? Dan kan hij waarschijnlijk iets meer eten krijgen, dan wanneer je alleen maar korte stukjes met je Shar-Pei loopt. Overgewicht is gevaarlijk voor je hond, omdat hij dan allerlei kwalen kan krijgen. Eén van die kwalen is suikerziekte. Maar overgewicht is vaak ook de oorzaak voor allerlei gewrichtsproblemen.

Is je hond aan de dikke kant? Vraag dan altijd je dierenarts om advies. Zet je hond niet zomaar op een dieet, hij kan daar slecht op reageren. Je dierenarts kan je tips geven hoe je ervoor kunt zorgen om je hond te laten afvallen. Vaak gebeurt dit zonder dat je je hond op een streng dieet hoeft te zetten.

De Shar-Pei als gezinshond

De Shar-Pei is een lieve, trouwe en aanhankelijke gezinshond. Hoewel de hond een waakinstinct en een jachtinstinct heeft, kan hij beter functioneren in de stad dan op het platteland. De hond zou dan namelijk direct achter het wild aangaan, zodra hij het geroken heeft. In een gezin zoek je vaak een gezelschapshond en geen waakhond. De Shar-Pei is hier uitermate geschikt voor. Het is een echte gezelschapshond. Alleen heeft hij wel een goede socialisatie en opvoeding nodig om dat waakinstinct naar de achtergrond te duwen.

Het is een hond die erg aanhankelijk naar zijn baas is. Hij zal zijn huis en haard zeker beschermen als het moet. Toch zul je de Shar-Pei bijna nooit horen blaffen. Hij heeft wel een echte leider nodig. Als de opvoeding van de hond niet consequent is, dan kan de hond dominant gedrag gaan vertonen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Een goede en consequente opvoeding met zachte hand is daarom noodzakelijk om lang van deze lieve hond te kunnen genieten. Met een goede opvoeding en goede verzorging, kan de hond met gemak 9 tot 11 jaar oud worden.

Op cursus met je Shar-Pei

Als je een Shar-Pei puppy koopt, is het aan te raden om direct te starten met de consequente opvoeding. Een puppycursus is een goed begin. Daarna is het verstandig om zeker totdat je hond volwassen is cursussen te gaan volgen samen met je hond. Een Shar-Pei is een intelligente en slimme hond. Je kunt hem veel leren. Zelfs op oude leeftijd is het nog leuk om met je hond trainingen te volgen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shar-Pei?

Bekijk dan het Shar-Pei Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Shar-Pei’s. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shar-Pei wilde weten in één compleet e-book!”

Shar-Pei Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shar-Pei!

  • Wil je een Shar-Pei kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shar-Pei zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shar-Pei trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shar-Pei de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shar-Pei’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shar-Pei Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Shar-Pei Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shar-Pei vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Shar-Pei Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload