Home | Shar-Pei soorten en kruisingen.. welke zijn er?

Shar-Pei soorten en kruisingen.. welke zijn er?

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Shar-pei kan gekruist worden met andere hondenrassen maar binnen het ras zelf zijn ook een drietal ondersoorten. De verschillen tussen deze soorten worden veroorzaakt door de vacht.

De honden van dit ras zien er verder allemaal hetzelfde uit maar hebben een verschillend type vacht waardoor ze net even anders zijn en daar ook een eigen, speciale naam voor hebben gekregen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Shar-Pei nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shar-Pei!

Drie verschillende vachttypes mogelijk bij de Shar-pei

De naam Shar-pei betekent letterlijk zandhuid. Deze naam heeft de hond gekregen omdat de vacht van het dier hard is en op een borstel gelijkt. Dit is op het gehele lijf van de hond het geval, met uitzondering van de haren op kop. Daar is de vacht zo zacht als fluweel. De hond heeft daar ook geen extra ondervacht.

De volgende drie vachtsoorten worden bij de Shar-pei onderscheiden:

 • Horsecoat: Dit is een vachttype dat kort, hard en heel borstelig is. De vacht zelf voelt voor mensen vrij stug en licht prikkelend aan waardoor deze soms wat kan irriteren. Met wat pech heeft je Shar-pei een dermate harde vacht dat je deze als baasje soms wel eens door je kleding heen voelt prikken.
 • Brushcoat: Bij dit vachttype zijn de haren van de Shar-pei wat langer, voller en zachter. Deze prikken minder en voelen ook veel minder stug aan. De haren bij dit vachttype mogen niet langer zijn dan 2,5 centimeter.
 • Bearcoat: Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is deze vacht de langste van de drie soorten. Deze vacht is langer dan 2,5 centimeter en hoort volgens de raskenmerken niet bij een raszuivere Shar-pei. Heeft je Shar-pei een dergelijke vacht? Dan zal deze meer op een Chow Chow lijken. Je kunt er als baasje geen raszuivere Shar-pei nakomelingen mee fokken en op shows meedoen met het ras is door de te lange vacht uitgesloten.

Niet elke kruising zal precies hetzelfde zijn

Met de Shar-pei wordt ook gekozen voor het fokken van kruisingen. Er zijn talloze andere hondenrassen waarmee de Shar-pei gekruist kan worden. We noemen er een aantal zodat je weet wat er mogelijk is en met wat voor soort hond je te maken kunt krijgen. Houd er wel altijd rekening mee dat een Shar-pei kruising niet altijd precies hetzelfde zal uitvallen.

Hoe de kruising eruit komt te zien, is afwachten want er zijn natuurlijk twee verschillende ouderrassen in het spel. Ditzelfde geldt ook voor het karakter van de hond. Wanneer je een kruising kiest, is het belangrijk naar beide ouderrassen te kijken. Zoek een kruising die ontstaan is uit twee rassen die je aanspreken, waar je een echte klik mee hebt en die bij jou en je thuissituatie passen.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Shar-Pei (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Shar-Pei Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Mogelijke kruisingen met de Shar-pei

De volgende kruisingen met een Shar-pei komen voor.

 • Shar-pei X Labrador (Lab Pei)
 • Shar-pei X Chow Chow
 • Shar-pei X Herder
 • Shar-pei X Husky
 • Shar-pei X Boxer
 • Shar-pei X Staffordshire Terriër
 • Shar-pei X Pitbull

Shar-pei X Labrador (Lab Pei)

De kruising tussen een Shar-pei en een Labrador levert een zogenaamde Lab Pei op. Deze hond heeft een middelgroot postuur en de kans dat de kruising dezelfde look met plooien en wat rimpels als de Shar-pei heeft, is aanzienlijk. De vacht van deze kruising is wat langer dan bij een raszuivere Shar-pei en heeft een regelmatige verzorging nodig.

Goed borstelen om klitten tegen te gaan en ervoor te zorgen dat alle vuil eruit gaat, is belangrijk. Zorg er ook altijd voor dat er geen vuil tussen de huidplooien blijft zitten want dit zorgt alleen maar voor irritatie bij je huisdier. Zeker als de hond in de rui is (tweemaal per jaar) is goed borstelen erg belangrijk.

Karakter van de kruising

Deze kruising staat graag in het middelpunt van de belangstelling en wil van alles ondernemen, bij voorkeur samen met zijn baasje. De Lab Pei is een lieve en aanhankelijke gezinshond die ook goed samen met kinderen en andere huisdieren gehouden kan worden. Deze kruising houdt erg van spelen en rennen en wil niets liever doen dan zijn baasje goed beschermen. Indien er onraad dreigt, zal deze hond aanslaan om aan te geven dat er iets aan de hand is maar niet direct agressief optreden tegen vreemden.

Shar-pei X Chow Chow

Wanneer de Shar-pei met een Chow Chow wordt gekruist, heeft de hond doorgaans een langere vacht dan een raszuiver exemplaar en is deze vaak erg wollig. Qua uiterlijk zal deze hond dan zeker ook sterk op een Chow Chow lijken. Deze vacht is voorzien van een ondervacht waardoor de hond prima met lage temperaturen buiten kan zijn en het niet snel koud zal krijgen.

Deze combinatie is een hond die niet alleen leuk is om te zien, maar ook veel voorkomt. Het is een vrij onafhankelijke hond die goed waaks is en zijn baasje zal beschermen. De kruising is niet agressief en erg loyaal ten opzichte van zijn mensen maar dient wel goed gesocialiseerd te worden.

Shar-pei X Duitse Herder

De meest populaire kruising als het om een Shar-pei gaat, is die met een Duitse Herder. Deze kruising wordt ook wel de Duitse Shar-pei genoemd. Deze kruising zal naar alle waarschijnlijkheid kortharig zijn, een brede snuit en rechtopstaande oren hebben. Dit kan natuurlijk bij ieder nestje wel weer net even wat anders zijn. Deze hond is intelligent en makkelijk te trainen.

De hond zal veel voor zijn baasje doen waardoor trainen snel en niet al te ingewikkeld is. De Shar-pei kan ook met andere Herdersoorten gekruist worden maar het resultaat, zowel qua uiterlijk als karakter zal dan net even wat anders zijn.

Shar-pei X Husky

Grote kans als een Shar-pei met een Husky wordt gekruist dat de hond de bijzondere ogen van de tweede hondensoort krijgt. De kruising heeft een wat kortere vacht dan de Husky maar weer een langere dan bij een raszuivere Shar-pei het geval is. Deze hond is erg actief, heeft veel energie en daarom ook veel beweging nodig om deze kwijt te kunnen.

De hond heeft zowel fysieke als geestelijke uitdaging nodig. De kruising speelt graag, kan goed met kinderen omgaan en is bijzonder intelligent waardoor geen uitdaging hem te veel zal zijn. Zorg wel altijd voor een goede socialisatie, waar bij voorkeur zo vroeg mogelijk mee begonnen wordt.

Shar-pei X Boxer

Wanneer een Shar-pei met een Boxer wordt gekruist, zal het resultaat waarschijnlijk een hond zijn die wat van beide soorten weg heeft. Beide hondenrassen lijken op elkaar dus dat geeft een kruising die vaak niet eens zo verschilt van een van beide ouderrassen. De kans dat de oren een stuk groter zijn dan bij de Shar-pei is wel aanzienlijk.

De vachtkleur van deze kruising kan ook afwijken van een raszuivere Shar-pei. Deze hond is lief, aanhankelijk en van nature bijzonder vriendelijk. Het dier kan daarom prima als gezinshond worden gehouden, ook wanneer er kinderen aanwezig zijn. Naar zijn eigen mensen is deze kruising bijzonder loyaal en aanhankelijk, op vreemden kan de hond wel wat afstandelijk reageren maar dat wordt door een goede socialisatie zeker beter.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Shar-Pei

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Shar-Pei? Bekijk dan ook het Shar-Pei Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Shar-pei X Stafford

Een Shar-pei kan tevens gekruist worden met een Staffordshire Terriër. Deze combinatie komt weliswaar minder voor maar bestaat wel. De kruising zal waarschijnlijk als kleine pup meer op de Shar-pei lijken maar naarmate deze opgroeit, meer uiterlijke kenmerken van de Stafford gaan vertonen. Een Stafford staat niet bepaald bekend als de meest vriendelijke en makkelijk trainbare hond maar met een goede en vroege socialisatie van de kruising kun je er werkelijk een fijne huisgenoot aan hebben.

Voed je kruising goed en consequent op, zonder agressie en leer je hond alleen gewenste dingen. Op die manier kan mogelijk agressief gedrag vermeden worden en heb je beslist geen vechthond in huis. De kruising tussen deze twee rassen is niet geschikt voor beginners.

Shar-pei X Pitbull

De laatste kruising die we noemen is die tussen een Shar-pei en een Pitbull. Hoe deze kruising eruit komt te zien, is even afwachten maar de hond kan er tijdens de groei en ontwikkeling heel anders uit komen zien. Het uiterlijk kan namelijk heel anders zijn (waarschijnlijk meer naar een Pitbull neigen) wanneer de hond steeds groter wordt en dit geldt zelfs voor de kleur van de hond.

Het is niet de meest makkelijke hond om te trainen en op te voeden maar met een goede socialisatie kom je echt een heel eind. De hond kan echt heel goed met mensen omgaan en is dan ook vriendelijk, zeker voor de mensen die hij goed kent, maar daarvoor dien je wel al van jongs af de hond te trainen.

Kies altijd voor een goede fokker

Ook als je een kruising wilt, is het belangrijk dat je een hond kiest waarvan de ouderrassen je aanspreken. Je moet natuurlijk altijd afwachten hoe de kruising eruit komt te zien en wat voor karakter de hond heeft. Dit kan zelfs per nestje al verschillen. Ga naar een goede en betrouwbare fokker zodat je zekerheid hebt dat je een gezond hondje in huis haalt.

De fokker kan je reeds meer vertellen over de kruising zodat je weet wat voor hond het is en zelf kunt bepalen of deze bij jou en je thuissituatie past.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Shar-Pei’s. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shar-Pei wilde weten in één compleet e-book!”

Shar-Pei Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shar-Pei!

 • Wil je een Shar-Pei kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Shar-Pei zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Shar-Pei trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Shar-Pei de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Shar-Pei’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shar-Pei Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Shar-Pei Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shar-Pei vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Shar-Pei Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload