Home | Heeft een Shar-Pei temperament? En wat kan je eraan doen?

Heeft een Shar-Pei temperament? En wat kan je eraan doen?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Shar-Pei is een lieve, sociale hond met een eigenwijs en soms koppig karakter. Het temperament van de Shar-Pei is te omschrijven als waaks, dominant en aanhankelijk. Dat lijkt tegenstrijdig, maar als je het temperament van deze hond kent, dan weet je dat dat de juiste omschrijving is voor de Shar-Pei.

Dit ras heeft een goede en consequente opvoeding nodig. Krijgt de hond dat niet, dan is de Shar-Pei vaak dominant over zijn baas. En dat merk in dan in alles. De Shar-Pei heeft een echte leider nodig om goed te kunnen functioneren.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Shar-Pei nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shar-Pei!

De geschiedenis van de Shar-Pei

De Shar-Pei komt van oorsprong uit China. Het is een oud hondenras, er zijn afbeeldingen van de hond gevonden uit de Han-dynastie van 206 voor Christus. Vroeger was het een hond die je in China veel zag bij boeren en vissers. De hond heeft zowel een waak- als een jachtinstinct en dat maakte het een perfecte en veelzijdige hond voor deze mensen.

Aan het eind van de 18e eeuw werd China door Engeland bezet. De Shar-Pei werd toen vooral ingezet om tegen Engelse honden te vechten. Dit is de reden waarom de F.C.I. de Shar-Pei onder de rassen van de pinscher, schnauzer, molosser dogtype en Zwitserse sennenhonden heeft geplaatst. Maar qua karakter pas de Shar-Pei niet tussen deze honden.

Het karakter van de Shar-Pei

De Shar-Pei is een hond met zowel een waak- als jachtinstinct. Maar wat vooral opvalt bij deze hond is zijn individuele karakter. Dit karakter komt al naar voren tijdens de puppy-tijd. Je hebt Shar-Pei honden die sportief zijn en je hebt honden die meer relaxt zijn. De ene type hond heeft meer beweging nodig dan de andere.

Als je kijkt naar het temperament van de Shar-Pei dan zie je dat al deze honden een aanhankelijk, toegewijd, zelfstandig en liefdevol karakter hebben. De hond zal niet snel op vreemden afgaan, hij is dan wat gereserveerd. Ook bepaald de hond zelf door wie hij aangehaald wil worden.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Shar-Pei (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Shar-Pei Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Shar-Pei als waakhond

De Shar-Pei heeft een goed waakinstinct. Hij zal zijn huis en haard dan ook altijd beschermen. De hond blaft niet veel, je zult ook niet snel last hebben van een Shar-Pei die overmatig veel blaft. Je zou denken dat de Shar-Pei door zijn waakse temperament goed op een boerderij zou passen, maar dat is niet zo.

De hond heeft namelijk ook een jachtinstinct. Hij zal daarom snel weglopen als jij bijvoorbeeld een hert of ander wild ruikt. De hond is erg geschikt voor in de stad. Hij heeft niet veel beweging nodig en de hond is snel tevreden.

De opvoeding van de Shar-Pei

Om het waakse en dominante temperament van de Shar-Pei de kop in te drukken is een goede en consequente opvoeding erg belangrijk. Gebeurt dit niet dan heb je kans dat de hond jouw niet meer als eigenaar respecteert. De Shar-Pei kan in dat geval dominant worden en ongewenst gedrag laten zien.

Een consequente opvoeding betekent niet dat je hond moet straffen voor ongewenst gedrag. Daar kan de hond niet tegen. De Shar-Pei is een erg gevoelige hond, een consequente opvoeding met zachte hand is daarom erg belangrijk.

Ook is een goede socialisatie belangrijk bij de Shar-Pei. Het is goed om hem al zo snel mogelijk te laten wennen aan allerlei situaties. Hier zal je hond later de vruchten van plukken. Ook is het belangrijk om je hond al snel met andere honden in contact te brengen. Dit is ook een onderdeel van de socialisatie. Dit zorgt ervoor dat de Shar-Pei in de toekomst niet territoriaal en agressief zal worden naar onbekenden en andere honden en dieren.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Shar-Pei

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Shar-Pei? Bekijk dan ook het Shar-Pei Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De Shar-Pei als gezinshond

De Shar-Pei is een ideale gezinshond, zolang hij maar een consequente opvoeding krijgt. Hij zal zich voornamelijk aan één persoon gaan hechten. Tuurlijk houdt de hond van het hele gezin, maar hij zal zelf één persoon uitkiezen die voor hem de leider is. Het is een hond met een individueel karakter.

Als jij vriendelijk bent tegen de Shar-Pei, dan zal hij ook vriendelijk tegen jou doen. Hij is niet heel vrij tegenover vreemden. De hond zal dan wat gereserveerd zijn. Ook kan hij wat wantrouwend zijn.

Over het algemeen is de Shar-Pei een aanhankelijke, toegewijde, zelfstandige en liefdevolle hond. Hij heeft niet veel vachtverzorging nodig als hij eenmaal volwassen is. Een keer borstelen per week is voldoende. Ook heeft de hond niet veel beweging nodig. Hij is blij als hij een aantal keren per dag een wandelingetje mag maken.

De hond kan zichzelf goed vermaken met een bot. Maar de hond kan niet goed alleen zijn. Dit zul je hem echt moeten leren. Shar-Pei honden hebben snel last van verlatingsangst.

De Shar-Pei kan erg goed met kinderen overweg. Hiervoor is weer een consequente opvoeding en socialisatie noodzakelijk. Ook kan je Shar-Pei het prima vinden met andere honden en huisdieren. Hierbij geldt wel dat je de hond langzaam aan zijn nieuwe huisgenoten moet laten wennen.

De verzorging van de Shar-Pei

De Shar-Pei pup is erg rimpelig en zit enorm ruim in zijn vacht. Hierdoor heeft de pup en de jonge Shar-Pei hond veel verzorging nodig. Dagelijks zul je zijn rimpels moeten schoonmaken en moet je ervoor zorgen dat de rimpels droog zijn. Hierdoor voorkom je huidinfecties.

Als je hond eenmaal volwassen is, dan zijn de rimpels minder diep en hoef je eigenlijk ook geen aandacht meer te besteden aan de rimpels. Als je je hond dan een keer per week borstelt met een rubberen borstel, dan is dat voldoende.

De Shar-Pei is als volwassen hond dus een hele makkelijke hond om te verzorgen. Je hoeft niet veel aan de vachtverzorging te doen. De hond heeft niet veel beweging nodig en het is een hond die niet extreem veel aandacht vraagt. Het is de perfecte gezinshond.

Maar hiervoor moet de hond wel een goede en consequente opvoeding hebben gehad. De Shar-Pei heeft een leider nodig. Een baas die hem consequent, maar liefdevol opvoed. Dan is je hond een lieve, trouwe en aanhankelijke huisgenoot.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shar-Pei?

Bekijk dan het Shar-Pei Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Shar-Pei’s. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shar-Pei wilde weten in één compleet e-book!”

Shar-Pei Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shar-Pei!

  • Wil je een Shar-Pei kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shar-Pei zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shar-Pei trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shar-Pei de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shar-Pei’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shar-Pei Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Shar-Pei Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shar-Pei vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Shar-Pei Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload