Home | Training van jouw Shar-Pei: zo pak je het aan

Training van jouw Shar-Pei: zo pak je het aan

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Shar-Pei goed opvoeden is niet ingewikkeld, maar vergt wel geduld, tijd en inspanning. Dit hondenras komt van oorsprong uit China, daar werd de hond in eerste instantie gebruikt als waakhond. Later werd de Shar-Pei ook ingezet als vechthond.

Niet omdat de hond hier uitermate geschikt voor was, maar omdat er geen ander groot hondenras in China was die hiervoor ingezet kon worden. De hond heeft hierdoor een aantal karaktereigenschappen die je ook nu nog bij de Shar-Pei ziet. Het is een beschermende en moedige hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Shar-Pei nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shar-Pei!

Waarom is een goede training van je Shar-Pei belangrijk?

Door de achtergrond van de Shar-Pei is een goede training erg belangrijk. Je wilt dat de hond zijn waakinstinct op een juiste manier gaat inzetten. Je wilt niet dat de hond agressief of instinctief gaat reageren in bepaalde situaties. Daarom is een goede training ontzettend belangrijk.

Hierdoor kun je de karaktertrekken van de hond omzetten in gewenste acties. Het is niet verkeerd dat de Shar-Pei waaks is, maar het is wel fijn dat de hond weet wanneer het genoeg is. Hiervoor heeft de hond een goede en consequente leider nodig.

Als de hond niet goed getraind wordt, zal hij dominant kunnen worden. In dat geval kan het gebeuren dat de hond jou al baas niet meer respecteert. Je Shar-Pei zal dan veel ongewenst gedrag laten zien en je zult merken dat jij geen grip hebt op de hond. Om dit te voorkomen is het aan te raden om altijd een goede hondentraining met je Shar-Pei te volgen.

Het karakter van de Shar-Pei

De Shar-Pei heeft een lief, aanhankelijk en sociaal karakter. Het is een hond die van de leden van zijn gezin houdt. Bij vreemden zal hij zich terughoudend opstellen. Hier houdt hij niet zo van. De Shar-Pei bepaalt ook altijd zelf door wie hij wel en door wie hij niet aangehaald wil worden. Het is een hond met een individueel en eigenzinnig karakter. Met een goede training is het een geweldige gezinshond. De Shar-Pei is snel tevreden en heeft niet veel verzorging nodig.

Kenmerkend van de Shar-Pei hond is dat het een individuele hond is. Al in het nest zie je goed de individualistische karaktertrekken van de hond. Je hebt Shar-Pei honden die erg sportief zijn, maar je hebt ook honden die een wat relaxter karakter hebben.

Ook dit is een kenmerk van dat individualisme van dit hondenras. Een sportieve hond heeft ook meer beweging en uitdaging nodig dan een relaxte hond. Houdt hier rekening mee als je een pup bij een fokker gaat uitzoeken.

Let op: Het opvoeden van jouw Shar-Pei (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Shar-Pei Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een goede socialisatie van je Shar-Pei

Een goede socialisatie van je Shar-Pei hond is net zo belangrijk als een goede training. In de socialisatiefase leert je hond met situaties, honden en mensen omgaan. De ervaringen die hij in die periode opdoet, neemt hij mee in de rest van zijn leven. Gaat hier iets mis, dan zal de hond dat zijn hele leven lang met zich meedragen. Een goede socialisatie is daarom erg belangrijk. Het is van invloed op de ontwikkeling van je hond.

Je kunt niet altijd zelf invloed uitoefenen op de socialisatie van je hond. Deze fase begint al heel vroeg. De hond zit dan vaak nog in het nest bij zijn moeder. In deze fase is het belangrijk dat de hond al veel indrukken krijgt. Daarom is het altijd beter om een pup uit een nest te halen dat in huiselijke kring wordt opgevoed, dan een pup uit een kennel.

De hond hoort al geluiden van de stofzuiger, televisie, gepraat van mensen, van kinderen enzovoort. Dat is erg belangrijk voor de socialisatie van je hond.

De tweede socialisatiefase vindt plaats vanaf een week of 10. Vaak gaan de pups rond die tijd naar hun nieuwe baas. Op deze fase kun je als baas wel invloed uitoefenen. Ga zoveel mogelijk op pad met je pup en laat hem kennis maken met allerlei verschillende situaties.

Ook het spelen met andere honden is een belangrijk onderdeel van deze fase. Evenals het kennismaken met vreemde mensen.

Op puppy cursus met je Shar-Pei

Een onderdeel van de socialisatie en training die niet mag ontbreken is de puppy cursus. Dit is een belangrijke fase voor je hond. Tijdens de puppy cursus leert je hond hoe hij om moet gaan met andere honden. En ook leert je hond dat niet alle vreemde mensen slecht zijn. Dit is ook een fase waarin jij als baas veel kunt leren. Jij moet je opstellen als een leider en je hond moet weten dat jij alles onder controle hebt.

Leer alles over het succesvol opvoeden van jouw Shar-Pei

Wil je precies leren hoe je jouw Shar-Pei perfect kan opvoeden? Bekijk dan ook het Shar-Pei Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een consequente opvoeding van je Shar-Pei

Om je Shar-Pei goed af te richten is een consequente opvoeding van belang. De hond moet weten waar hij aan toe is. Het is belangrijk dat de opvoeding of training altijd met zachte hand gebeurt. De Shar-Pei is een erg gevoelige en emotionele hond. Hij kan niet goed tegen de hardhandige opvoeding.

Het beste is om goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag te negeren. De Shar-Pei is een makkelijk te trainen hond, als jij als baas maar leiderschap toont. Krijgt de hond dit niet van je, dan kan hij dominant worden en het respect voor jou verliezen.

De Shar-Pei als gezinshond

De Shar-Pei is een liefdevolle gezinshond. Hij houdt van de mensen die bij zijn gezin horen. De hond is argwanend en terughoudend naar vreemden en onbekenden. De Shar-Pei is geen hond voor op een boerderij. De hond heeft zowel een waak- als een jachtinstinct. De kans is daarom groot dat hij achter het wild aan gaat als hij het geroken heeft.

Voor in de stad is de Shar-Pei een prima hond. Hij heeft niet veel beweging nodig. Drie tot vier keer wandelen vindt de hond meer dan genoeg. De Shar-Pei staat erom bekend dat hij geen waterrat is. Als het regent blijft de hond liever binnen bij de warme kachel.

De Shar-Pei heeft weinig verzorging nodig. Als de hond volwassen is dat is wekelijks borstelen met een rubberen borstel voldoende. Wel is het verstandig om met regelmaat trainingen te volgen met de hond. De hond vindt dit leuk en het is een goed voor jouw band met de hond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shar-Pei?

Bekijk dan het Shar-Pei Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Shar-Pei’s. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shar-Pei wilde weten in één compleet e-book!”

Shar-Pei Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shar-Pei!

  • Wil je een Shar-Pei kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shar-Pei zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shar-Pei trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shar-Pei de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shar-Pei’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shar-Pei Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Shar-Pei Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shar-Pei vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Shar-Pei Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload