Home | Dit is belangrijk als je een volwassen Shar-Pei in huis hebt

Dit is belangrijk als je een volwassen Shar-Pei in huis hebt

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een volwassen Shar-Pei is een middelgrote hond met een lief karakter. De hond kenmerkt zich door zijn brede rimpelige kop. Het is een actieve, compacte, kort en vierkant gebouwde hond. Hij lijkt een beetje op een nijlpaard. Ze zijn sterk en zelfstandig.

Een goede socialisering en een consequente opvoeding zijn erg belangrijk voor de hond. Anders kunnen ze als volwassen hond dominant gedrag gaan vertonen en verliezen ze het respect voor hun baasje.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Shar-Pei nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shar-Pei!

De schofthoogte en het gewicht van de volwassen Shar-Pei

Een volwassen Shar-Pei heeft een schofthoogte tussen de 46 en 51 centimeter. Dat is voor reutjes als voor teefjes gelijk. Het gewicht verschilt wel. Een teefje weegt gemiddeld tussen de 18 en de 25 kilogram. Een reutje weegt gemiddeld tussen de 25 en de 30 kilogram. Reutjes zijn meestal iets steviger dan teefjes.

De levensverwachting van deze hond is 9 tot 11 jaar. De Shar-Pei is een middelgrote hond. Hij zit vooral als pup erg ruim in zijn vel. Een Shar-Pei pup heeft ook erg veel rimpels. Naarmate de hond de volwassenheid bereikt verminderen de rimpels.

Het karakter van de Shar-Pei

De Shar-Pei komt van oorsprong uit China. Hij heeft een koppig en beschermend karakter. Het is erg belangrijk dat de hond een consequente opvoeding krijgt, zodat ze hun baas blijven respecteren. Het zijn honden die erg toegewijd zijn aan hun gezin. Ze kunnen territoriaal en agressief worden naar vreemden en andere honden. Een goede socialisatie is daarom erg belangrijk om dit gedrag bij de volwassen Shar-Pei te voorkomen.

De honden hebben naast een waakinstinct, ook een sterk jachtinstinct. Het zijn dominante honden en ze kunnen er daarom moeite mee hebben om goed met andere honden om te gaan. Ook hierbij is een goede socialisatie en een consequente opvoeding erg belangrijk. De Shar-Pei is een aanhankelijke, trouwe, eigenwijze, intelligente, soms luie, maar liefdevolle gezinshond.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Shar-Pei wordt ook uitgebreid behandeld in Shar-Pei Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De verzorging van de Shar-Pei

De Shar-Pei heeft als volwassen hond niet veel verzorging nodig. Zijn vacht moet je wekelijks borstelen met een rubberen borstel. Het is wel belangrijk om regelmatig de kleine oren van de hond te controleren. Het gebeurt nogal eens dat zich hier vuil ophoopt. Om dit te voorkomen is regelmatig schoonmaken van de oren aan te raden.

De hond heeft ook niet veel beweging nodig. Hoewel het een actieve hond is, vindt de Shar-Pei het prima als je een paar keer per dag een wandeling met hem maakt. De hond houdt niet van water en met een wandeling in de regen maak je hem dan ook niet blij.

Hoewel de volwassen Shar-Pei weinig vachtverzorging nodig heeft, is dit bij de pup en de jong volwassen hond wel anders. De pup zit erg ruim in zijn vel en dat betekent ook dat zijn rimpels veel extremer en dieper zijn dan wanneer de hond volwassen is. Daarom is het belangrijk om bij de pup en de jonge hond de rimpels dagelijks schoon te maken.

Ook moeten de rimpels drooggemaakt worden. Hiermee voorkom je infecties van de huid. Als de hond eenmaal de volwassen leeftijd heeft bereikt, is extra verzorging en aandacht voor de rimpels niet meer nodig. De rimpels zijn dan veel minder diep en vormen geen risico meer voor infecties.

Het gedrag van de Shar-Pei

De volwassen Shar-Pei is een lieve, vrolijke, intelligente en aanhankelijke hond. Maar dan moet de hond wel goed gesocialiseerd en opgevoed zijn. Zonder consequente opvoeding kan je hond dominant worden en het respect voor jou als baas verliezen. Heb je je hond wel consequent opgevoed, dan zul je hier geen last van hebben.

De hond kan goed met andere dieren overweg. Hij zal nog wel terughoudend zijn naar vreemden, maar hij zal nooit agressief gedrag vertonen. Doet je hond dit wel, dan is er iets misgegaan tijdens de socialisatie of de opvoeding van je hond.

Leer alles over jouw lieve Shar-Pei

Wil je álles leren over jouw Shar-Pei? Bekijk dan ook het Shar-Pei Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het uiterlijk van de Shar-Pei

De volwassen Shar-Pei is middelgroot. Zijn kop heeft wel iets weg van de kop van een neushoorn en de rimpels zijn veel minder diep dan toen hij een pup was. De Shar-Pei komt voor in drie vachttypes: de paardenvacht, de borstelvacht en de berenvacht.

De paardenvacht Shar-Pei is een hond met een harde vacht, zoals de vacht van een paard. De honden zijn als pup extreem rimpelig, maar naarmate ze ouder worden, krijgen ze steeds minder rimpels.

De Shar-Pei met een borstelvacht houdt tot in de volwassenheid zijn puppy-achtige uiterlijk. Ze zijn iets minder actief dan de Shar-Pei met de paardenvacht. De borstelvacht heeft haren die niet langer zijn dan 2,5 centimeter. Tenslotte heb je de Shar-Pei met de berenvacht. Dit zijn honden met een donzige vacht met een toplaag die langer is dan 2,5 centimeter. De Britse Kennel Club erkent deze honden niet.

De volwassen Shar-Pei

Hoe je volwassen Shar-Pei is, valt of staat met de opvoeding en de socialisatie die je hond heeft gekregen. Is de socialisatie niet goed verlopen, dan kan je hond agressief gedrag vertonen naar andere honden of vreemde mensen. Is de opvoeding niet consequent geweest, dan kan het gebeuren dat je Shar-Pei dominant wordt.

Hij respecteert jou dan niet meer als baas en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Ook een opvoeding met de harde hand, kan een negatieve invloed hebben gehad op het gedrag van je hond.

Het is altijd verstandig om met je Shar-Pei pup op cursus te gaan. Dit is goed voor de socialisatie van je hond en hij leert dat jij zijn baas bent. Ook leer jij hoe je de hond onder controle kunt krijgen en hoe je hem het beste kunt opvoeden. Zelfs als je al meer ervaring met honden hebt, is een cursus altijd aan te raden.

De honden zijn erg gevoelig en een hardhandige opvoeding is zeker niet aan te raden. Consequent zijn is goed en het is ook belangrijk dat je als baas duidelijk bent. Maar het is belangrijk om dit met zachte hand toe doen. Dus goed gedrag belonen en slecht of ongewenst gedrag negeren. Dan groeit je Shar-Pei op tot een liefdevolle, trouwe, energieke, blije en geweldige hond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shar-Pei?

Bekijk dan het Shar-Pei Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Shar-Pei’s. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shar-Pei wilde weten in één compleet e-book!”

Shar-Pei Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shar-Pei!

  • Wil je een Shar-Pei kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shar-Pei zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shar-Pei trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shar-Pei de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shar-Pei’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shar-Pei Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Shar-Pei Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shar-Pei vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Shar-Pei Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload