Home | Heeft een Shar-Pei temperament? En is ‘ie wantrouwend?

Heeft een Shar-Pei temperament? En is ‘ie wantrouwend?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Shar-Pei is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in China. Het ras is al meer dan 2000 jaar oud. De hond is tegenwoordig ook in Europa erg populair. Vooral het lieve, intelligente, eigenzinnige en sociale karakter van de Shar-Pei maakt dat het een goede gezinshond is. Van oorsprong heeft de hond een waak- en een jachtinstinct. Ook is het een hond met een individueel karakter. Dat zorgt ervoor dat de hond naar vreemden toe wantrouwend kan zijn. Een goede socialisatie is daarom erg belangrijk voor de Shar-Pei.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Shar-Pei nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shar-Pei!

De karaktereigenschappen van de Shar-Pei

De Shar-Pei is een unieke hond. Hij heeft veel rimpels in zijn vacht en zijn hoofd lijkt op die van een nijlpaard. Het is een hond met een kalm en vriendelijk karakter. De hond is makkelijk op te voeden, maar hij heeft wel een echte leider nodig. Anders kan de hond dominant gedrag gaan vertonen.

De Shar-Pei heeft een individueel karakter. Hij is vriendelijk en vreedzaam als jij dat ook tegen hem bent. Tegenover vreemden is de hond gereserveerd. Dat wordt vaak als wantrouwend gezien, maar gereserveerd is een omschrijving die beter bij de hond past. Het individuele karakter van de hond zie je al bij de pups van een Shar-Pei. De ene pup kan een sportief karakter hebben, terwijl de andere pup juist relaxter is. Ben je zelf een sportief type, kies dan de pup met dat karakter. Houd je zelf niet zo van sporten, ga dan voor de relaxte pup.

De Shar-Pei heeft een grote liefde voor zijn gezin. Maar verder is de hond nogal op zichzelf. Hij zal nooit op bezoek of op vreemden afgaan. Hij stelt zich dan juist argwanend en arrogant op. De hond zal zich afzonderen als er bezoek komt en als hij er op dat moment geen zin in heeft. Ook beslist een Shar-Pei zelf wie hem wel en wie hem niet mag aaien. Het aangeboren waakinstinct kan ook naar voren komen als het bezoek is. Maar dat stopt als het baasje aangeeft dat het bezoek welkom is.

Het temperament van de Shar-Pei

De Shar-Pei is een hond met een interessant temperament. Hij is waaks, maar weet ook wanneer hij moet ophouden. Hij heeft daar wel een goede leider voor nodig. Ook is de hond erg op zichzelf. Hij houdt van zijn gezin, maar verder zal hij niet snel op mensen afgaan. Hij zal wel zijn gezin beschermen. Een Shar-Pei kan dominant worden als hij niet goed opgevoed is. Dan kan het ook een hond met temperament worden. Hij heeft dan geen leider die hem vertelt wanneer het genoeg is. Een goede socialisatie en een consequente opvoeding is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de Shar-Pei.

Let op: Het karakter van jouw Shar-Pei (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Shar-Pei Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Shar-Pei, een wantrouwende hond

De Shar-Pei staat erom bekend een wantrouwende hond te zijn. Dit uit zich niet zozeer in overmatig blaffen, maar wel in hoe de hond met vreemden en bezoek omgaat. Hij zal vreemden niet vrolijk begroeten. Ook bepaald de hond zelf of en door wie hij wordt aangehaald. Dat wordt vaak gezien als wantrouwend, maar misschien is de term individueel beter passend. De hond houdt van zijn gezin en daar houdt zijn liefde voor andere mensen eigenlijk wel op. Het is een trouwe, lieve, vriendelijke, sociale gezinshond.

De opvoeding van de Shar-Pei

De Shar-Pei is een hond die makkelijk op te voeden is. Maar de hond heeft wel een consequente opvoeding nodig. De Shar-Pei heeft een leider nodig. En van die leider verwacht de hond duidelijkheid. Een goede socialisatie en goede opvoeding is daarom erg belangrijk voor deze hond. Zonder goede leider kan de Shar-Pei dominant worden en kan hij zelfs het respect voor zijn baas verliezen.

Het is verstandig om met je Shar-Pei pup altijd op puppy cursus te gaan. Ook na die eerste cursus zijn vervolgcursussen aan te raden. De hond functioneert het beste bij een consequente opvoeding. Wel altijd met zachte hand. De hond is erg emotioneel en wanneer je hem te hard aanpakt, kan dat consequenties hebben voor zijn functioneren. Daarom is het belangrijk om te focussen op het belonen van goed gedrag en het negeren van slecht gedrag.

De Shar-Pei heeft naast een consequente opvoeding weinig andere noten op zijn zang. Het is een hond die houdt van een wandeling, maar met hele lange wandelingen maak je hem niet blij. Drie tot vier keer per dag een korte wandeling is voldoende om je Shar-Pei blij en gelukkig te maken. De hond houdt niet van water. Je maakt hem niet gelukkig met een wandeling door de regen. Je Shar-Pei blijft dan liever lekker warm en droog thuis bij de kachel.

Leer alles over het karakter van jouw Shar-Pei

Wil je alles weten over het karakter van jouw Shar-Pei? Bekijk dan ook het Shar-Pei Handboek  eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een goede socialisatie van de Shar-Pei

Een goede socialisatie is erg belangrijk voor de Shar-Pei. Je hond leert in die periode hoe hij om moet gaan met verschillende situaties. Voor iedere hond geldt dat de socialisatieperiode erg belangrijk is voor de ontwikkeling van je hond. In deze periode leert je hond om te gaan met geluiden, situaties, andere honden en mensen. De eerste socialisatiefase doorloopt je hond in het nest als pup. Tijdens deze fase kun jij als baas niets sturen. Maar de tweede socialisatiefase start als je pup ongeveer 10 weken is en eindigt vaak rond de eerste verjaardag van je hond. Daar heb jij als baas wel invloed op. Het is belangrijk om je hond aan zoveel mogelijk verschillende situaties bloot te stellen. En om ervoor te zorgen dat hij deze situaties als positief ervaart.

Een belangrijk onderdeel van de socialisatie is het omgaan met andere honden en andere mensen. Daarom is een hondencursus ook erg goed voor je hond. Hij leert hier omgaan met andere honden, maar ook leert hij dat hij niet altijd wantrouwend hoeft te zijn naar vreemde mensen. Een belangrijke fase in het leven van je hond. Hier leert je hond ook dat hij niet op zijn waakinstinct moet vertrouwen en dus niet afwachtend en wantrouwend hoeft te zijn. Je Shar-Pei blijft altijd zijn individuele karakter houden, maar met een goede socialisatie kun je ervoor zorgen dat je hond een sociale en lieve hond wordt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shar-Pei?

Bekijk dan het Shar-Pei Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Shar-Pei’s. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Shar-Pei wilde weten in één compleet e-book!”

Shar-Pei Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Shar-Pei!

  • Wil je een Shar-Pei kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Shar-Pei zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Shar-Pei trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shar-Pei de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Shar-Pei’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Shar-Pei Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Shar-Pei Handboek interessant zal vinden.

Welkom Shar-Pei vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Shar-Pei Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload