De Chinese Shar Pei is een middelgroot hondenras. Dit ras valt onder de rassen van het Pincher, Schnauzer, Molosser Dogtype en Zwitserse Sennenhonden. Deze rassen behoren tot de groep van waakhonden. Het zijn gespierde en fysiek sterke honden. Ze hebben een sterk karakter en een pittige persoonlijkheid. Maar de Shar-Pei is hier een vreemde eend in de bijt. Want deze hond voldoet helemaal niet aan deze karaktereigenschappen. De Shar-Pei is juist een lieve en trouwe gezinshond.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Shar-Pei nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shar-Pei!
De Chinese Shar-Pei, een trouwe hond
De Shar-Pei komt oorspronkelijk uit de zuidelijke provincies van China. Het is een oud ras en de Shar Pei komt uit Dialack, dat is een gebied dicht bij Guangzhou. Er zijn afbeeldingen gevonden uit de Han-dynastie (206 voor Christus – 220 na Christus) waar de hond op staat. De honden zag je in die tijd vaak bij arme mensen, zoals boeren en vissers. Zij gebruikten de hond als waakhond, maar soms ook als jachthond. De Shar Pei heeft zowel een jacht- als een waakinstinct.
Aan het einde van de 18e eeuw werd China door Engeland bezet. Zij brachten honden als de bulterriër, de buldog en de mastiff naar China om daar met hondengevechten hun overmacht te bewijzen. De Chinezen hadden alleen de Shar Pei als relatief groot hondenras en zij hebben deze hond toe ingezet om te vechten tegen de honden van de bezetter. Hierdoor is dit ras ook ingedeeld door de F.C.I. onder de rassen van de Pinscher, Schnauzer, Molosser Dogtype- en Zwitserse Sennenhonden.
In de jaren vijftig van de twintigste eeuw was dit ras bijna uitgestorven. Matgo Law, een man uit Hongkong, heeft begin jaren zeventig een offensief gehouden bij Amerikaanse fokkers om dit ras in stand te houden. Deze nieuw gefokte variant is wel totaal anders dan de oude Shar-Pei uit het oude China.
Het karakter van de Shar-Pei
De Shar Pei van tegenwoordig is een hond met een individueel karakter. Als je vriendelijk tegen de hond bent, dan zal hij ook vriendelijk tegen jou zijn. Hij is niet heel vrij tegenover vreemde mensen. De hond zal niet snel op vreemden afgaan, hij is dan wat gereserveerd. De hond kan dus wat wantrouwend zijn. Maar verder is de Shar-Pei een aanhankelijke, toegewijde, zelfstandige en liefdevolle hond. De hond heeft een consequente opvoeding nodig, zodat ze hun eigenaren blijven respecteren. Een goede socialisatie is heel belangrijk, omdat de honden anders territoriaal en agressief kunnen worden naar onbekenden en andere honden.
Het individuele karakter van de hond zie je al tijdens de puppy-tijd. De ‘sportieve’ Shar-Pei gaat graag met je wandelen, fietsen en joggen. Terwijl het meer ‘relaxte’ type tevreden is met dagelijkse korte wandelingen en kleine activiteiten, zoals een beetje rondsnuffelen. Kijk dus goed naar het karakter van de pup als je een hond gaat uitzoeken. Een goede fokker kan je ook altijd meer vertellen over het karakter van de pup. Zoek je een actieve hond? Kies dan ook voor een sportieve pup.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Shar-Pei wordt ook uitgebreid behandeld in Shar-Pei Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Het uiterlijk van de Shar-Pei
De Shar-Pei is een korte, compacte, vierkante, gespierde hond. Je herkent hem aan zijn vele rimpels en huidflappen op zijn kop, schoft en staartaanzet. Ook heeft de hond hele kleine oren. Ook kenmerkend bij dit ras is de blauwe tot blauwzwarte tong, tandvlees en gehemelte. De hond heeft een korte en ruwe vacht. De haren staat bij de Shar Pei recht van het lichaam af. De hond komt voor in alle effen kleuren. Behalve wit. Je zult nooit een witte Shar-Pei zien. De Shar-Pei is een middelgrote hond. Een reu weegt tussen de 25 en de 30 kilogram. Een teef is iets lichter en weegt tussen de 18 en de 25 kilogram. Als je kijkt naar de schofthoogte van de hond dan is er eigenlijk geen verschil tussen teefjes en reutjes. Ze zijn beide tussen de 46 en 51 centimeter hoog. Teefjes zijn dus relatief iets zwaarder dan reutjes. Gemiddeld wordt de hond 9 tot 11 jaar oud.
De vacht van de Shar-Pei
De vacht van de Shar-Pei is altijd effen en kan in iedere kleur voorkomen, behalve wit. Een gevlekte vacht wordt niet erkend door de rasstandaard. Er zijn drie verschillende vachttypes die je bij de Shar-Pei kunt aantreffen, namelijk de paardenvacht, de borstelvacht en de berenvacht. Als de hond een paardenvacht heeft, dan voelt de vacht kort, borstelig en hard aan. Zoals de vacht van een paard ook aanvoelt. Bij een borstelvacht voelt het haar zachter aan als bij de paardenvacht. Bij dit vachttype mag het haar niet langer zijn dan 2,5 centimeter. Tenslotte heb je de berenvacht. Dan is de vacht langer dan 2,5 centimeter. Volgens de rasstandaard is dit vachttype een fout.
Gezondheidsklachten van de Shar-Pei
De Shar-Pei heeft een aantal gezondheidsklachten die specifiek zijn voor dit ras. Zo heeft het ras te maken met tightlip. Hierbij zit de lip heel dicht tegen het ondergebit aan. Het is bijna onmogelijk om de lip naar beneden te halen. Heel vaak krult de lip ook naar binnen. Dit kan zo ernstig zijn dat de hond niet meer normaal kan eten of drinken. Een operatie kan dan uitkomst bieden. Deze aandoening komt door het kenmerkende uiterlijk van de Shar Pei. Met name door de zware hoofdpartij met veel vleesmassa rond de mond van de hond.
Ook hebben deze honden vaak last van heup- en elleboogdysplasie, oogproblemen, allergieën en infecties van de huidplooien. Ook komt de ziekte Shar-Pei-koorts vaak voor bij dit ras. Dat is een aandoening waarbij de hond periodieke koorts ervaart en waarbij zijn spronggewrichten opzwellen. Bijkomende symptomen zijn braken, diarree en kortademigheid. Behandeling van deze aandoening is erg duur. Of je hond erfelijke gezondheidsklachten heeft, kun je vaak niet achterhalen tijdens de puppy tijd. Daarom is het altijd verstandig om je Shar Pei te kopen bij een erkende fokker. De Shar-Pei houdt niet van water. Ze gaan zelden vrijwillig zwemmen of pootje baden.
Dit ras is ook vatbaar voor respiratoire sinusaritmie. Dat is een aandoening waarbij zijn hartslag schommelt tijdens de ademhaling. Als hij inademt, dan stijgt zijn hartslag en als hij uitademt, dan daalt zijn hartslag weer. Ook zijn ze gevoelig voor een aantal huidziekten, zoals mucinose, oorontstekingen en atopische dermatitis.
Leer alles over jouw lieve Shar-Pei
Wil je álles leren over jouw Shar-Pei? Bekijk dan ook het Shar-Pei Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De verzorging van je Shar-Pei
De Shar-Pei heeft geen intensieve verzorging nodig. Het is voldoende als je de hond af en toe borstelt. De oren moet je wel goed in de gaten houden. Omdat ze heel nauw aansluiten op hun kop kunnen ze hier soms problemen mee krijgen. De oren zijn vrij klein, maar kunnen wel veel vuil vasthouden. Daarom moet je regelmatig de oren van je hond controleren en schoonmaken. Dat kan met een vochtig doekje of met een watje.
Ook de ogen van de Shar-Pei hebben extra aandacht nodig. Ze tranen vaak en ze kunnen ook slijmerig zijn. Maar dat is eigenlijk normaal bij dit ras. De ogen kun je makkelijk schoonmaken met een droge doek. Het kan ook zijn dat de hond op de tocht heeft gelegen en daarom slijmerige ogen heeft. In dat geval kun je de ogen schoonmaken met een beetje afgekoelde kamillethee. Als dit niet werkt, dan is het altijd verstandig om even langs de dierenarts te gaan.
De huidplooien van je Shar-Pei
De huidplooien van je Shar-Pei hebben normaal gesproken geen extra verzorging nodig. Bij volwassen honden is een regelmatige controle voldoende. Als de hond van een erkende fokker komt, hoef je dus geen extra aandacht te geven aan de huidplooien. Heb je de hond bij een broodfokker vandaan, dan kan het zijn dat de huidplooien extra diep zijn. En dan is extra controle wel noodzakelijk. Ook bij pups is het verstandig om de huidplooien intensief te controleren. Dat moet je doen totdat je hond volwassen is. Een Shar-Pei pup heeft namelijk extreem veel plooien, doordat de hond zo ruim in zijn vel zit. Bij een pup en een jonge hond moet je de huidplooien controleren en schoonmaken, zodat ontstekingen worden voorkomen.
Heb je een Shar-Pei met extreme rimpels, dan is het noodzakelijk dat je ook als je hond ouder is de huidplooien nog verzorgd. De F.C.I. fokstandaard verbiedt deze extreme rimpeling, maar desondanks zijn er toch nog fokkers die illegaal honden met extreem diepe rimpels fokken. En helaas zijn er ook nog mensen die zulke honden willen kopen.
Het tacken van je Shar-Pei
Als je Shar-Pei veel met zijn ogen knijpt of veel traant dan kan er ook iets anders aan de hand zijn. Dit kan een teken zijn van het naar binnen krullen van zijn oogleden. Hierdoor kan de oogbol geïrriteerd raken. Je kunt je hond dan laten tacken. Dan laat je de huidplooien van je hond vastzetten met een draadje. Als dat niet werkt, dan moet je hond geopereerd worden. De dierenarts haalt dan een klein randje van het ooglid weg. Daarna heeft je hond nergens meer last van.
Je Shar-Pei opvoeden
De Shar-Pei is een hond die behoorlijk dominant kan zijn. Een consequente en duidelijke opvoeding is daarom essentieel. De hond heeft een echte leider nodig. Heeft hij die niet, dan zal hij de rollen omdraaien. Het is een intelligente hond en je kunt hem het beste dingen leren door hem op de goede momenten een beloning te geven. De Shar-Pei heeft niet extreem veel beweging nodig. Af en toe een lekkere lange wandeling zal de hond zeker waarderen. Maar als het een paar dagen niet kan, dan vindt de hond dat ook prima. De hond heeft aan de ene kant een sterke wil, maar aan de andere kant is de hond erg gevoelig. Hij kan geen druk verdragen. Daarom moet de opvoeding consequent zijn, maar wel met empathie.
De Shar-Pei als gezinshond
Het zijn vriendelijke, actieve en spontane honden. Ze kunnen goed met kinderen omgaan. Het is daarom ook een prima gezinshond. Ook doordat de hond niet extreem veel beweging nodig heeft. Een goede socialisatie is wel essentieel als je deze hond als gezinshond wil. Hij kan ook goed met andere huisdieren opschieten. Maar met andere honden kan het soms weleens botsen. Dat komt vooral doordat de Shar-Pei nogal strijdvaardig van aard kan zijn. Tegenover vreemden is de hond afwachtend.
Een goed gesocialiseerde en opgevoede Shar-Pei houdt ontzettend veel van zijn eigen familie. Hij heeft wel de neiging om één verzorger te kiezen. En dat kan dan tot problemen leiden als iemand anders de zorg wil overnemen. Het is een hond die niet graag alleen is en hij kan ook last van verlatingsangst hebben. Je zult de hond van begin af aan moeten leren om alleen te zijn. Doe je dit pas op latere leeftijd, dan is de kans van slagen erg klein.
Goede voeding voor je Shar-Pei
Om je Shar-Pei gezond en fit te houden is goede voeding belangrijk. De hoeveelheid voeding die je je hond moet geven, hangt af van zijn leeftijd, gewicht en activiteitsniveau. Het is verstandig om je Shar Pei pup of jonge hond voeding te geven die is aangepast aan deze groeifase. Goede en geoptimaliseerde voeding is noodzakelijk voor de vorming van spieren en kraakbeen Het zorgt ook voor stabiliteit van het beendergestel. Als je hond volwassen is, dan pas je de voeding aan aan de grootte, het gewicht en de eigenschappen van je hond. Een actieve en sportieve hond heeft meer voeding nodig dan een minder actieve hond.
Goede voeding bevat eiwitten, dat is dan ook het belangrijkste bestanddeel van de voeding voor je hond. Maar bij een Shar Pei moet je wel uitkijken dat hij niet teveel eiwit binnenkrijgt. De hond kan namelijk een teveel aan eiwit niet uitscheiden. En dat kan dan leiden tot gewrichts- en nieraandoeningen. Twijfel je aan de juiste voeding voor je Shar Pei? Dan kun je het beste advies van een dierenarts vragen.
Een Shar-Pei die niet zo actief is, kan de neiging hebben om overgewicht te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om goed op de porties te letten die je je hond geeft. Vraag indien nodig je dierenarts om advies als het gaat om de hoeveelheid voeding die je je hond moet geven. Hierbij moet je ook rekening houden met alle snoepjes en extraatjes die je je hond op een dag geeft. Die portie deel je dan door twee en zo heb je twee goed afgemeten maaltijden per dag voor je hond. Vers en voldoende water is naast goede voeding ook erg belangrijk voor je hond.
Een goede Shar-Pei fokker vinden
Een goede fokker van Shar-Pei honden herken je aan een aantal dingen. Allereerst kan een goede fokker je alles vertellen over het ras en de raskenmerken. Daarnaast is de moederhond altijd aanwezig. En tot slot houdt een erkende fokker zich aan de rasstandaard zoals die is voorgeschreven door de F.C.I. Dat betekent dat ze geen honden fokken met extreme rimpels. Nu heeft iedere Shar-Pei pup heel veel rimpels, deze honden zitten als pup erg ruim in hun vacht. Aan de pup kun je niet zien hoe extreem de rimpels zijn. Daarom is het altijd verstandig om naar de moederhond te vragen en te kijken. Bij deze hond zie je dan of de hond extreme rimpels heeft of niet.
De prijs van een Shar-Pei
Voor een Shar-Pei betaal je al vaak tussen de 1200 en 1800 euro. Je koopt dan een hond bij een erkende fokker. En vaak heb je dan ook een hondje met een officieel stamboom document. Naast dit bedrag zijn er ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. Je hond heeft een bench of een mand nodig en een kussen om op te slapen. Dan moet je nog een halsband of een tuigje aanschaffen en een hondenriem. Ook heeft je hond een voeder- en drinkbak nodig en moet je een borstel aanschaffen voor de verzorging van zijn vacht. Tenslotte moet je rekening houden met terugkerende kosten zoals de kosten voor voeding, maar ook kosten voor de dierenarts en bijvoorbeeld het hondenhotel als je op vakantie gaat.
Een Shar-Pei puppy kopen
Een Shar-Pei puppy kun je het beste kopen bij een erkende fokker. Je weet dan zeker dat er niet doorgefokt is met je hondje. Natuurlijk kun je nooit vooraf zien of je een gezonde pup koopt. Er zijn afwijkingen en aandoeningen die pas veel later tot uiting komen. Maar als je een pup bij een erkende fokker koopt, dan kun je er wel vanuit gaan dat die fokker er alles aan heeft gedaan om een gezonde pup op de wereld te zetten. Dat is bij een broodfokker vaak anders. Zij fokken honden puur voor het geld. Vaak zie je ook dat dit honden zijn die vaak zwak en ziek zijn.
Een consequente opvoeding
Als je een pup hebt opgehaald, dan is het belangrijk dat je direct begint met het opvoeden. De Shar Pei heeft een leider nodig. Zodra de hond doorheeft dat jij dat niet bent, zal hij de rollen omdraaien en erg dominant gedrag gaan vertonen. Daarom is een consequente opvoeding ontzettend belangrijk. Start daarom altijd met een puppycursus. Dat is voor je hond ook erg goed voor zijn socialisatie. En jullie kunnen aan elkaar wennen en jij kunt aan je leiderschapskwaliteiten werken. Daarna kun je nog veel meer cursussen doen met je Shar Pei. De hond heeft een consequente opvoeding nodig, maar wel met een zachte hand. Slecht gedrag afstraffen is zeker niet effectief bij deze honden, het belonen van goed gedrag wel is veel effectiever.
De Shar-Pei is erg intelligent en hij wil graag zijn baas blij maken. Toch kan het soms lastig zijn om je hond iets te leren, omdat hij erom bekend staat koppig te zijn. Daarom is een goede cursus echt heel belangrijk voor je Shar Pei en voor jou. Met een goede opvoeding, kan deze hond zelfs gehouden worden in een huis zonder tuin. Regelmatig wandelen is voor deze hond voldoende. Omdat de honden erg sterk zijn door al hun spieren, is het belangrijk dat hij leert wie zijn baas is. Dit ras heeft een echte leider nodig als baas.
Een Shar-Pei uit het asiel halen
Je kunt er ook voor kiezen om een Shar-Pei uit het asiel te halen. Je krijgt dan vaak een iets oudere hond. Dat heeft als voordeel dat de hond vaak al zindelijk is, aan de riem kan lopen en de basiscommando’s kent. Maar het nadeel is dat je niet precies weet wat de hond allemaal heeft meegemaakt. Vaak zitten deze honden niet voor niets in het asiel. Meestal zijn gedragsproblemen door een slechte socialisatie en inconsequente opvoeding de reden dat de honden zijn afgestaan. Houd er daarom rekening mee dat je veel tijd, energie en geduld in je Shar-Pei moet steken.
Als je een Shar-Pei uit het asiel haalt, moet je daar ook voor betalen. Gemiddeld betaal je tussen de 90 en 250 euro voor een hond uit het asiel. De hoogte is vaak afhankelijk van de leeftijd van de hond. Een pup of jonge hond kost vaak meer dan een al wat oudere hond. Doordat je de hond niet gratis kunt ophalen, zorgt dit ervoor dat mensen niet impulsief een hond nemen. Ook gebruikt het asiel dit geld om de kosten voor onderdak, voeding en verzorging te bekostigen. In de meeste gevallen zorgt het asiel er ook voor dat de hond voordat hij naar zijn nieuwe baas gaat gecastreerd of gesteriliseerd is. Dit is vaak beleid van het asiel, omdat zij willen voorkomen dat er ongewenst nog meer honden komen.
De ideale eigenaar voor een Shar-Pei
De Shar-Pei is een trouwe hond en kan goed in een gezin functioneren. Maar het zijn van origine eenmanshonden. Dat betekent dat ze zich altijd aan één persoon in het gezin extreem zullen hechten. De ideale eigenaar van deze hond begrijpt de hond. Hij waardeert zijn trouw en respecteert zijn behoefte aan ruimte bij nieuwe situaties. De ideale eigenaar is een echte leider en weet precies hoe hij de Shar-Pei moet behandelen. Een consequente opvoeding is belangrijk, maar wel altijd met zachte hand. Dit ras houdt van beweging en trekt er graag met zijn baas op uit. Maar lukt het bewegen een paar dagen niet? Dan is dat ook geen probleem voor deze hond. Het is een trouwe, vriendelijk, lieve een aanhankelijke hond.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Shar-Pei?
Bekijk dan het Shar-Pei Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!
Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)